Strony

sobota, 30 listopada 2013

Trochę egzotyki, czyli ciasteczka kokosowe

Seria oczywistych skojarzeń: szaro, buro i plucha, depresja, ratunek, ucieczka, ciepełko, słoneczko, wietrzyk, leżaczek, palemka i ... kokos :)

Szary, ostatnio, listopad i zbliżająca się zima skłaniają do ucieczki (choćby tylko w wyobraźni) w miejsca cieplejsze, bardziej słoneczne i najlepiej pod palmą (niekoniecznie tą przy de Gaulle'a ;) w Warszawie). 


 

Ciasteczka kokosowe  zwane również "kokosankami"


Składniki:

1 i 1/4 szkl. mleka
2 łyżki miodu
3 szkl. wiórków kokosowych
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki uniwersalnej Bezgluten
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
(z tej porcji wychodzi ok. 40 ciasteczek)

Przygotowanie:

Mleko zagotować z miodem i trochę przestudzić. Sypkie składniki wymieszać, dodać mleko z miodem i wymieszać. Jajka dokładnie roztrzepać i wymieszać z resztą składników.
Ciasto nakładać łyżeczką starając się uformować kulki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C. ok. 20-25 minut. 






Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz