Strony

sobota, 16 listopada 2013

Zdążyć przed zimą :), czyli risotto grzybowe

Pozwalam tu sobie na pewne "oszukaństwo" :)


Risotto z grzybami 


Składniki:

3/4 szkl. ryżu arborio
1 szk. białego wytrawnego wina
2 szkl. bulionu warzywnego
grzyby świeże lub mrożone (ok. 10 grzybów średniej wielkości)
średnia cebula
ząbek czosnku
oliwa (ok. 3 łyżek)
pieprz kolorowy
szczypta ostrej papryki
świeży koperek lub pietruszka
(dla 2 osób)

Przygotowanie: 

Podsmażyć cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Wlać wino i poczekać aż się zagotuje i zredukuje do połowy. Następnie wsypać ryż, wlać bulion i dodać pokrojone w paseczki grzyby. Dusić ok. 30 minut aż ryż zmięknie (uwaga: nie może się rozgotować). Risotto doprawić świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką. Na koniec dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki.















 
Czujny Czytelnik z pewnością zauważył, że w przepisie wykorzystano tylko te składniki, które i tak nie zawierają glutenu, czyli prosty sposób na danie bezglutenowe, bez konieczności wykorzystywania zamienników składników, które gluten zawierają . To też jest jakiś sposób: omijać gluten :)
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz