Strony

sobota, 16 listopada 2013

Rogaliki i powidła


Spokojnie! Wystarczy dla wszystkich :)



Rogaliki krucho-drożdżowe z powidłami śliwkowymi


Składniki:
2,5 szkl.  mąki uniwersalnej Bezgluten
1/2 kostki masła
1 całe jajo
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki drożdży instant
2 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany Robico (w składzie nie ma nic, co mogłoby zawierać gluten, w niektórych śmietanach jest mąka)
szczypta soli
kilka kropel olejku waniliowego
białko jajka, 2 łyżeczki cukru  pudru i 2 łyżeczki soku z cytryny do posmarowania rogalików
powidła śliwkowe

Przygotowanie:
Masło roztopić, a po przestudzeniu dodać do mąki wymieszanej z solą i cukrem. Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach mleka, wlać do mąki. Dodać jajka, śmietanę i kilka kropel olejku waniliowego. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić i rozwałkować na okrągłe placki o grubości ok. 3 mm. Okrągły placek podzielić na ósemki. Każdą z ósemek posmarować powidłami śliwkowymi i zwinąć zaczynając od szerszej strony. Po zwinięciu zgiąć w kształt rogalika. Rogaliki posmarować roztrzepanym białkiem z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180C do zrumienienia. 



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz