Strony

sobota, 30 listopada 2013

Chleb gryczany

Nie lubię jeść cały czas tego samego pieczywa, więc wypróbowuję nowe pomysły.







 

 

 

 

 

Chleb gryczany

 

Składniki:

2 szkl. mąki chlebowej Bezgluten
1 szkl. mąki gryczanej
2 szkl. lekko ciepłej wody
4 łyżki otrąb gryczanych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
4 łyżki zakwasu (z poprzedniego pieczenia)

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do wypiekacza i ustawić odpowiedni program.
lub
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 2-3 godzin. Następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej formy i pozostawić do podrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie oprószyć chleb otrębami gryczanymi i piec w temperaturze 200°C przez ok. 1,5 godziny. Upieczony chleb na zrumienioną skórkę i po postukaniu palcami lekko dudni :).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz