Strony

czwartek, 5 grudnia 2013

Szar.... szara.... szara reneta, czyli szarlotka

Krucha szarlotka bezglutenowa

 



Składniki:


Ciasto:
1 i 1/2 szkl. mąki uniwersalnej Bezgluten
1/2 szkl. mielonych migdałów
1/2 kostki masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Bezgluten
kilka kropel olejku waniliowego

Jabłka:
1 i 1/2 kg jabłek szara reneta
2 łyżki miodu naturalnego
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki rodzynek

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w kawałki i rozsmażyć na kilku łyżkach wody dodając miód, cukier, masło, rodzynki i cynamon. Po ok. 10 minutach smażenia jabłka odstawić do przestudzenia. 

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Ciasto po zagnieceniu jest trochę lepkie. Wystarczy dodać dwie lub trzy łyżki mąki i ładnie się zagniecie. 

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej masłem formy (użyłam formy na tartę, na dużą, prostokątną blachę trzeba zrobić podwójną porcję). Następnie wyłożyć jabłka i przykryć resztą rozwałkowanego ciasta. Piec w temperaturze 180°C ok. 50 minut. Po upieczeniu szarlotkę oprószyć cukrem pudrem.

 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz