Strony

wtorek, 17 grudnia 2013

Chleb z oliwkami

Ręka do góry kto lubi oliwki :) Lubię, wielbię, przepadam!


Skoro są bagietki z oliwkami (nad bagietkami nadal pracuję, przepis nie jest jeszcze dopracowany ;), to dlaczego nie chleb z oliwkami?

Chleb bezglutenowy z czarnymi oliwkami

 


Składniki:

1 szkl. mąki chlebowej Bezgluten
1 szkl. mąki gryczanej
1 szkl. mąki z amarantusa
2 szkl. lekko ciepłej wody
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
(+ 4 łyżki zakwasu z poprzedniego pieczenia, ja zawsze łączę drożdże i zakwas)
20 czarnych oliwek

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę z mielonym siemieniem lnianym, solą, drożdżami i zakwasem. Dodać wodę i pokrojonych w plasterki 15 czarnych oliwek. Wymieszać, przełożyć do wypiekacza i ustawić odpowiedni program.
lub
Wyrobić dokładnie ciasto, pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej formy i pozostawić do podrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie ułożyć plasterki pozostałych pięciu oliwek na wierzchu i piec w temperaturze 200°C przez ok. 1,5 godziny. 
Upieczony chleb na zrumienioną skórkę i po postukaniu palcami lekko dudni :).



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz