Strony

sobota, 14 grudnia 2013

Ciasto bezglutenowe z owocami

Trzy jajka zbite w transporcie :)  i mamy bardzo szybkie ciasto z owocami.Jedno z moich ulubionych :).


Ciasto z czarnymi porzeczkami


Składniki:

3 jaja
3/4 szkl. cukru
1 i 3/4 szkl. mąki uniwersalnej Bezgluten
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju
kilka kropel olejku cytrynowego lub waniliowego
odrobina cukru pudru do posypania
1 szklanka świeżych lub mrożonych czarnych porzeczek
(można też dodać inne owoce: maliny, śliwki, jagody lub truskawki)

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem na pianę. Dodać mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i kilka kropel olejku cytrynowego. Wszystkie składniki utrzeć mikserem. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i posypać owocami. Ciasto piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.




Smacznego!

1 komentarz: