Strony

niedziela, 15 grudnia 2013

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Soczewica jest bardzo zdrowa, bogata w białko, żelazo, wapń, fosfor i kwas foliowy. W starożytności stanowiła pożywienie ubogich, a w kuchni żydowskiej stosowana jest do przygotowania dań pokutnych :) i często traktowana jest tylko jako roślina pastewna, jednak bardzo ją doceniam, bo jest bardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu, ma bardzo niski indeks glikemiczny :) i jest wartościowa.




Zupa z czerwonej soczewicy

 

Składniki:

1/2 szkl. czerwonej soczewicy
4 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy 
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
kilka plasterków papryczki chili
puszka mleka kokosowego 165ml
1 litr wody
2 łyżeczki curry
kawałek świeżego imbiru
szczypta ostrej papryki
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól
świeża natka pietruszki
(składniki na cztery porcje)

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, papryczkę chili pokroić w plasterki. Warzywa podsmażyć na maśle i oliwie, następnie wlać mleko kokosowe i poddusić kilka minut. Po przełożeniu do garnka dodać wodę, opłukaną soczewicę i kaszę jaglaną. Przyprawić curry, ostrą papryką, solą, świeżo mielonym pieprzem i pokrojonym w drobną kostkę świeżym imbirem (ok. 1 łyżeczki po pokrojeniu). Gotować na małym ogniu ok. 25-30 minut. Po ugotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki. 



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz