Strony

sobota, 14 grudnia 2013

Pasztet z soczewicy

Bezglutenowy pasztet z czerwonej soczewicy 

 


Składniki:

1 i 1/2 szkl. czerwonej soczewicy
3 szkl. wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
2 łyżki bułki tartej bezglutenowej
kilka łyżek oleju rzepakowego
trzy gałązki świeżego tymianku
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól
szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:

Soczewicę opłukać, dodać wodę i gotować ok. 20 minut do miękkości razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i  drobno pokrojonym rozmarynem. Po ugotowaniu, jeżeli woda nie odparowała całkowicie, odsączyć. 
Na oleju podsmażyć marchewkę startą na drobnej tarce jarzynowej i pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek. Podsmażone warzywa dodać do soczewicy, dodać posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym, ostrą papryką i wymieszać. Tak przygotowany pasztet wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i piec ok. 50 min w temperaturze 180°C.

 



Smacznego!


1 komentarz: