Strony

sobota, 14 grudnia 2013

Francuska zupa cebulowa


Mesdames et messieurs, voici soupe à l'oignon

 

 

Rozgrzewająca zupa cebulowa


Składniki:

4 duże cebule (ok. 1/2 kg)
1/2 szkl. wytrawnego białego wina
3 szkl. bulionu warzywnego
3-4 łyżki masła
duża gałązka świeżego rozmarynu
pieprz kolorowy świeżo mielony
ostra papryka
ew. sól do smaku
starty ser grana padano, parmezan lub inny żółty ser
grzanki z bagietki lub innego pieczywa

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w piórka i poddusić na maśle na małym ogniu (nie może może się przypalić). Dodać białe wino i przyprawy, gotować na małym ogniu aż wino prawie całkowicie odparuje. Wtedy wlać przygotowany wcześniej bulion i gotować ok. 25-30 minut na małym ogniu aż cebula będzie zupełnie miękka. Zupę podawać posypaną startym serem z grzankami lub pieczywem. 


Bon appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz