Strony

wtorek, 14 stycznia 2014

Ciasteczka cynamonowo - orzechowe

 

Składniki:

1 szkl. bezglutenowej mąki owsianej Provena
1/2 szkl. mąki uniwersalnej Bezgluten
1/2 szkl. mielonych orzechów laskowych (+ 2-3 łyżki do posypania ciasteczek)
3 łyżki mąki ryżowej (+ 2-3 łyżki do posypania w trakcie wałkowania)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
10 dag masła
1 żółtko (białko zachować do posmarowania ciasteczek)
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru pudru
(porcja na ok. 50 małych ciasteczek)

Przygotowanie:

Połączyć sypkie składniki, dodać pokrojone masło, żółtko jaja, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i powycinać ciasteczka. Białko jaja roztrzepać z cukrem pudrem i posmarować nim ciasteczka, a następnie posypać je zmielonymi orzechami laskowymi. Piec na rumiany kolor ok. 20 min. w temperaturze 180°C.



Smacznego!


1 komentarz:

  1. Próbowałam i polecam. Bardzo smaczne ciasteczka, no i urocze koniczynki :)

    OdpowiedzUsuń