Strony

czwartek, 30 stycznia 2014

Zielony chleb dyniowy



Składniki:

1 szkl. mąki dyniowej (do kupienia w sklepach z żywnością eko)
1 i 1/2 szkl. mąki chlebowej Bezgluten
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
2 i 1/2 szkl. lekko ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży instant (+ kilka łyżek zakwasu z poprzedniego pieczenia)
1 czubata łyżeczka soli
6 łyżek pestek dyni

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę z solą, drożdżami i pestkami dyni. Dodać zakwas, wodę i wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć do wypiekacza i ustawić odpowiedni program.
lub
Wyrobić dokładnie ciasto (pestki dyni dodajemy na samym końcu po wyrobieniu ciasta), pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i pozostawić do podrośnięcia na ok. 45 min. Następnie posypać chleb pestkami dyni i piec w temperaturze 200°C przez ok. 1,5 godziny. 
Upieczony chleb na zrumienioną skórkę i po postukaniu palcami lekko dudni :).





Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz