Strony

sobota, 25 stycznia 2014

Chleb marchewkowy


Składniki:

2 szkl. mąki chlebowej Bezgluten
1 szkl. mąki gryczanej
2 i 1/2 szkl. lekko ciepłej wody
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka drożdży instant (+ 5 łyżek zakwasu z poprzedniego pieczenia)
1 czubata łyżeczka soli
3 średniej wielkości marchewki

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę z mielonym siemieniem lnianym, solą, drożdżami. Dodać zakwas, wodę i starte na drobnej tarce jarzynowej marchewki. Wymieszać, przełożyć do wypiekacza i ustawić odpowiedni program.
lub
Wyrobić dokładnie ciasto, pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej formy i pozostawić do podrośnięcia na ok. 45 min. Po tym czasie posypać chleb odłożoną wcześniej startą marchewką (ok. 2 łyżek). Piec w temperaturze 200°C przez ok. 1,5 godziny. 
Upieczony chleb na zrumienioną skórkę i po postukaniu palcami lekko dudni :).



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz