Strony

sobota, 25 stycznia 2014

Baby makowo - migdałowe

Siała Baba mak, w ogrodzie lub w polu siała. Dawno temu. Później siania maku zakazano z obawy, że nie nie tylko do bab maku Baba używać będzie ;) 


Muffiny makowo - migdałowe

Składniki:

1 szkl. mąki uniwersalnej bezglutenowej
1 szkl. maku
3/4 szkl. cukru
4 jaja
1 i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3/4 kostki masła
5 łyżek mielonych migdałów
kilka kropel olejku migdałowego
(składniki na 30 małych muffinek)

Przygotowanie:

Jaja ubić z cukrem na pianę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dokładnie opłukany i odsączony na sitku mak. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem, następnie dodać mielone orzechy i kilka kropel olejku migdałowego. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Po wymieszaniu przełożyć do foremek na muffiny (do połowy objętości) i piec w temperaturze 180°C przez ok. 25-30 minut.


 


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Pomysł świetny, ale zastanawiam się czy migdały można zamienić na inne orzechy?

    OdpowiedzUsuń