Strony

sobota, 25 stycznia 2014

Kasza jaglana ....

 ... Twój najlepszy przyjaciel.

Dzięki Koleżance, która szuka, znajduje i wypróbowuje na swoim Maluchu przeróżne dania, które chciałby jeść, dowiedziałam się, że kaszę jaglaną można serwować również na słodko (a nie tylko w wersji wytrawnej na obiad). I tak papki, pulpy i inne paciajki stały się inspiracją do stworzenia dania niezbyt skomplikowanego, smacznego i zdrowego :). Przeznaczonego głównie na śniadanie, gdy każda minuta jest cenna i jedzenie śniadania (w tygodniu naturalnie, w weekend jest celebra, a jakże) wygląda tak:

pierwszy kęs, tuszujemy lewe oko, kęs drugi, prawe oko, auć! nie powinnam żuć kanapki malując oczy .... ;). Dlatego idealnym daniem śniadaniowym jest:



Cynamonowa kasza jaglana 

ze smażonymi jabłkami i mielonymi migdałami 


Składniki (na 3 porcje):

1/2 szkl. kaszy jaglanej
2 duże jabłka
garść rodzynek
4 łyżki mielonych migdałów (lub innych orzechów)
miód (ew. cukier) do smaku
szczypta cynamonu do smaku

Przygotowanie: 

Kaszę jaglaną opłukać i ugotować. Jabłka obrać, pokroić w małe kawałki i rozpróżyć na małym ogniu podlewając niewielką ilością wody. Gdy jabłka się rozsmażą, dodać rodzynki, migdały, cynamon i miód. Smażyć ok. 10 minut. Połączyć kaszę jaglaną z jabłkami i przechowywać w lodówce. Rano, przed zjedzeniem, wlać odrobinę gorącej wody, żeby ocieplić danie. 

Danie jest smaczne, zdrowe i, co dla mnie ważne, syte, więc żegnaj uczuciu ssania w żołądku już na godzinę przed drugim śniadaniem :).  

 

 Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz