Strony

poniedziałek, 21 października 2013

Jesień i jabłka

Jesień, najlepszy czas dla wielbicieli jabłek :)
 






 

 

 

  

 

  

 

Racuchy z jabłkiem 


Składniki:
2 jajka
6 łyżek mąki (użyłam mąki uniwersalnej Bezgluten)
1/4 szkl. mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
jabłko (szara reneta jet idealna)

Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, dodać mąkę, szczyptę soli i rozmieszać na gładką masę. Dopiero wtedy dodać mleko i olej (dzięki tej kolejności unikniemy grudek w cieście).  Racuchy usmażyć na rozgrzanym oleju.
Pokrojone jabłka można dodać do ciasta, ale ja kładę je dopiero na patelni, gdy racuchy są już usmażone z jednej strony, wtedy jabłka się ładnie przypieką.
















   
Racuchy tradycyjnie przygotowuje się z jabłkiem, ale warto też poeksperymentować z innymi owocami, np. z bananem, śliwką, a nawet z plasterkiem pomarańczy :).
   






Do tego kubek kakao. Idealne jesienne śniadanie :)  Smacznego!

1 komentarz:

  1. Czytam Twojego bloga i aż mi się zachciało przejść na dietę bezglutenową :)
    Brzmi pysznie!!

    OdpowiedzUsuń