Strony

piątek, 11 października 2013

Gwoli formalności.... czyli czym jest celiakia?


Jeśli już tu jesteście i czytacie tego bloga, to prawdopodobnie wiecie czym jest celiakia, bo sami doświadczyliście albo doświadczył ktoś w Waszym otoczeniu :), ale niech się stanie, z czystej formalności...

Celiakia, inaczej choroba trzewna, to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym (rodzina też to może mieć, niestety ;). Charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu (czyli nie przejdzie po magicznych tabletkach ;). Gluten to białko zapasowe występujące w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (na szczęście proso jest bezpieczne, więc kasza jaglana jest dozwolona). U osób nietolerujących glutenu działa on toksycznie powodując zanik kosmków jelita cienkiego (to takie małe merdające wypustki, które zwiększają powierzchnię jelita i są odpowiedzialnie za prawidłowe trawienie, a zwłaszcza wchłanianie składników odżywczych z jedzenia). Specjalna skala określa kilka stopni zaniku kosmków aż do atrofii, czyli całkowitego zaniku (zgadnijcie który stopień dotyczy autorki :). Pozytywna wiadomość jest taka, że stosując dietę bezglutenową jest szansa na odbudowę kosmków. 

Podsumowując: Lekarstwo? Nie ma. Rozwiązanie? Dieta bezglutenowa "never ending".

A żeby nie było tak strasznie, zapewniam, że może być zdrowo, smacznie i inspirująco, o czym się, mam nadzieję, przekonacie śledząc tego bloga. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz