Strony

sobota, 19 października 2013

Anegdota i Sałata

"Sałatka"


Jest wieczór, godzina przed koncertem. Trochę wolnego czasu, jednak zbyt mało, by wstąpić do domu i zjeść coś pożywnego, skłoniło mnie do zjedzenia czegoś na miejscu. Nie jestem sama. Mąż Koleżanki szarmancko pyta "co Ci zamówić?". Koleżanka naturalnie wie, że jestem na diecie bezglutenowej. Jej Mąż nie i właśnie zmierza do baru, aby złożyć zamówienie, nie dając mi czasu, by wyjaśnić  w kilku słowach, że chętnie, ale że dieta i zboża, i że nie wolno ... . Pod presją czasu szybko analizuję, które z dań będzie najmniej "ryzykowne" i rzucam: "sałatkę ... bez mąki!". Znajomy składa zamówienie, po sekundzie spogląda trochę zdziwiony w moją stronę, kelnerka na Znajomego, rzucam "no bez pieczywa i żadnych klusek, i bez panierki". Po prostu bez mąki! :)


Sałatka z grillowanego kurczaka


Składniki:
pierś kurczaka (marynata: oliwa z oliwek, sos sojowy, ząbek czosnku, oregano  i ostra papryka)
kilka liści sałaty lodowej 
czerwona papryka
cukinia
czarne oliwki
czerwona cebula
kawałek sera żółtego
winegret: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sok z limonki

Przygotowanie:
Pierś kurczaka zamarynować kilka godzin przez przygotowaniem w oliwie z oliwek, sosie sojowym, ostrej papryce, pokrojonym w plasterki ząbku czosnku i oregano. Pierś kurczaka zgrillować, pozostawić do ostygnięcia i pokroić w paski. 
Liście sałaty porwać na kawałki, ułożyć w misce i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, koniecznie kolorowym (pięknie się prezentuje :). Czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski, a cebulę w cienkie piórka i ułożyć na sałacie. Cukinię pokroić w plasterki, oprószyć solą i dodać do sałaty. Wrzucić kilka czarnych oliwek.
Sałatkę skropić winegretem przygotowanym z oliwy z oliwek, odrobiny octu balsamicznego i soku z limonki.
Na koniec posypać sałatkę startym na grubej tarce żółtym serem.




















Widzicie, ani grama mąki :)  Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz