Strony

piątek, 18 września 2015

Ciasteczka owsiane :)

Ciasteczka owsiane! W wykrzyknikiem, bo są (nieskromnie mówiąc) świetne. Były dwie próby mniej udane, trzecia wyszła rewelacyjna, ciasteczka są chrupiące i świetnie się przechowują :) A do tego samo zdrowie :)

 

Składniki:

2 szkl. płatków owsianych bezglutenowych (ja używam płatków "Pięć Przemian" do kupienia w sklepie internetowym www.benatural.pl w niezłej cenie w porównaniu z innymi płatkami bezglutenowymi)
1 szkl. płatków owianych zmielonych na mąkę w młynku do kawy (lub 1 szkl. gotowej mąki owsianej bezglutenowej Provena)
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki rodzynek
3 łyżki żurawiny suszonej
3 łyżki orzechów laskowych
5 łyżek migdałów
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
150g masła
1 jajo całe + 1 żółtko
wanilia
2-3 łyżki mąki ryżowej (gdyby ciasto było zbyt lepkie)

(dodatki bakaliowe można dobierać wg upodobań, czasami dodaję też gorzką czekoladę posiekaną na drobne kawałki)

(niestety nie pamiętam ile wyszło z tej porcji ciasteczek, a są zjedzone już dawno, oczywiście :))

Przygotowanie:

Płatki owsiane, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, pestki słonecznika i dyni wymieszać. Rodzynki i żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie (ok. 10 minut), następnie odsączyć, przesiekać nożem na mniejsze kawałki i dodać do sypkich składników. Migdały i orzechy laskowe również przesiekać i dodać do reszty. Masło, jaja, cukier i wanilię wstępnie rozetrzeć w osobnej misce, następnie połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Gdyby było bardzo lepkie dodać 2-3 łyżki mąki ryżowej.
Po zagnieceniu ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć na grubość ok. 0,5 cm. Ciasteczka piec ok. 20-30 minut (do zrumienienia) w temp. 180°C.




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz