Strony

czwartek, 17 września 2015

101 zup! Młody Piękny Jaś

Jest sezon na młodą fasolę, jest jeszcze miękka, nie wymaga całonocnego moczenia i smaczna :)


Składniki:

30 dag młodej fasoli Piękny Jaś
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera (ok. 1/4)
1/2 pora
2 pomidory
2,5 litra wody (ilość wody można oczywiście zmieniać w zależności od upodobań co do gęstości zupy :))
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżka majeranku
szczypta ostrej papryki (zbliża się jesień, więc zaczynam przyprawiać ostrzej i bardziej rozgrzewająco :))
5 łyżek oleju rzepakowego

(składniki na 3-4 porcje)

Przygotowanie:

Fasolę opłukać, wrzucić do gotującej osolonej wody i gotować przez 40 minut. Warzywa obrać, pokroić w kostkę/ plasterki/ paski (jak wolicie) i podsmażyć na oleju (nie zrumienić). Zblanszowane warzywa wrzucić do gotującej się fasoli, dodać przyprawy i gotować jeszcze ok. 20 minut (aż warzywa będą miękkie). Pod koniec gotowania dodać pomidory pokrojone w kostkę (sparzone i obrane wcześniej ze skórki). Zupę doprawić do smaku jeśli to konieczne. 
Uwaga: Jeśli młoda fasola nie jest dostępna, można użyć starszej, pod warunkiem jej wcześniejszego namoczenia. Warto jednak w sezonie poszukać młodej fasoli, bo smakuje lepiej. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz