Strony

czwartek, 17 września 2015

101 zup! Krem z pieczonych buraków

Pieczcie buraki! :) są rewelacyjne, a każde danie z pieczonych jest o wiele smaczniejsze niż z gotowanych. 


Składniki:

6 średniej wielkości buraków
2 nieduże marchewki
1 pietruszka
1 średniej wielkości cebula
2 litry wody
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz czarny świeżo mielony
ok. pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
kilka łyżek oleju rzepakowego
kawałek sera feta lub fety koziej

(składniki na ok. 3
porcje)

Przygotowanie:

Buraki dokładnie umyć, nie obierać, przekroić na pół i piec ok. 1 godziny w temp. 180°C (nakłuć widelcem, by sprawdzić czy są już miękkie, bo burak burakowi nie równy ;) ). Marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać, pokroić w plasterki, zeszklić na kilku łyżkach oleju rzepakowego (nie dopuścić do zrumienienia). Zblanszowane warzywa wrzucić do gotującej wody, dodać przyprawy i gotować ok. 20-30 minut. Po tym czasie dodać upieczone, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki buraki. Gotować jeszcze ok. 15 minut, następnie całość zblendować. Krem można podawać z pokruszonym po wierzchu serem feta lub fetą kozią. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz