Strony

czwartek, 19 listopada 2015

Spaghetti z jarmużem i orzeszkami ziemnymi



Składniki:

4 liście jarmużu
6 pomidorów (najlepiej takich na przetwory)
garstka :) orzeszków ziemnych
papryczka chili (mniej lub więcej w zależności od "odporności" kubków smakowych :))
ząbek czosnku
sól 
świeżo mielony pieprz
4 łyżki oleju rzepakowego 

makaron spaghetti

(porcja dla 2 osób)


Przygotowanie:

Orzeszki ziemne posiekać na niezbyt drobne kawałki i uprażyć na patelni.
Jarmuż dokładnie umyć, porwać na drobne kawałki i gotować przez ok. 10 minut. Następnie dokładnie odsączyć i zblanszować na patelni na oleju rzepakowym (ok. 3 minut). Dodać pokrojone pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki) i pokrojoną drobno papryczkę chili i czosnek. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut (pomidory puszczą sok, ale gdyby była potrzeba dodać kilka łyżek wody). Na koniec dodać przyprawy, uprażone orzeszki ziemne i dusić jeszcze przez kilka minut.  Podawać z ugotowanym wcześniej makaronem spaghetti.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz