Strony

wtorek, 24 listopada 2015

Nietypowy "bigos"

Połączenie typowo polskiej kapusty kiszonej z włoskimi suszonymi pomidorami może się wydawać dość kontrowersyjne  :)  stąd i nietypowy,  i bigos w cudzysłowiu  :)


Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
2 i 1/2 szkl. wody
3/4 szkl. oleju rzepakowego (lepszy byłby lniany, ale akurat nie miałam :))
10 pomidorów suszonych z oleju
1 cebula
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
świeżo mielony pieprz czarny i czerwony
2 łyżki miodu gryczanego

(składniki na 4 porcje)


Przygotowanie:

Kapustę kiszoną zalać wrzątkiem, następnie odsączyć. Jeśli nadal jest bardzo kwaśna (zależy od stopnia ukiszenia) dodatkowo przepłukać. Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałki, a cebulę w kostkę. Wszystkie składniki dodać do kapusty i wymieszać. Ja gotowałam kapustę w szybkowarze, zajęło to ok. 1 godziny. Dlatego też od razu dodałam wszystkie składniki, łącznie z przyprawami. W przypadku gotowania tradycyjnego może to zająć ok. 2-3 godzin, ale z mojego doświadczenia wynika, że potrawy gotowane w szybkowarze są smaczniejsze :)




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz