Strony

niedziela, 1 lutego 2015

Zapiekanka z kaszy gryczanej z serem feta


 

Składniki:

2/3 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (kasza Dorbio jest bezglutenowa do kupienia na www.dorbio.pl)
1/2 dużego pora
1/2 dużej czerwonej papryki
1/2 cukinii
100g sera feta (1/2 standardowego opakowania)
kilka łyżek oleju rzepakowego
sól
pieprz
(składniki dla 2-3 osób)

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować, odsączyć i przełożyć do miski. Cukinię pokroić w dużą kostkę, paprykę i pora w paski. Warzywa podsmażyć chwilę na oleju, następnie dusić pod przykryciem 10 minut. Po uduszeniu warzywa połączyć z kaszą gryczaną, dodać 5 łyżek oleju rzepakowego, pokruszony ser feta, doprawić solą, pieprzem kolorowym i dokładnie wymieszać. Kaszę z warzywami i serem feta przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami gryczanymi. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz