Strony

niedziela, 1 lutego 2015

Kruche ciasteczka z rodzynkami



Składniki:

1 szkl. mąki uniwersalnej Bezgluten
1 szkl. bezglutenowej mąki owsianej Provena
1/2 szkl. mielonych migdałów
100 g masła
1 jajo
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
kilka kropel olejku waniliowego
6 łyżek rodzynek sułtańskich

Przygotowanie:

Rodzynki pokroić na pół i namoczyć w lekko ciepłej wodzie (przez ok. 15 minut). 
Połączyć wszystkie suche składniki, dodać pokrojone masło, jajo, olejek waniliowy i namoczone, odsączone rodzynki. Zagnieść ciasto (aby ciasto łatwiej się zagniotło można dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany lub kefiru). Ciasto rozwałkować na grubość 5mm i wykroić ciasteczka.
Ciasteczka ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C do zrumienienia.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz