Strony

niedziela, 10 sierpnia 2014

Chleb z suszonymi pomidorami



 

Składniki:


2 szkl. mąki chlebowej Bezgluten
1 szkl. bezglutenowej mąki owsianej Provena
2 szkl. lekko ciepłej wody
1 czubata łyżeczka drożdży instant
1 czubata łyżeczka soli
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
4 łyżki przecieru pomidorowego
ok. 10 suszonych pomidorów z oliwy

Przygotowanie:


Wymieszać suche składniki, dodać wodę, pokrojone suszone pomidory, przecier pomidorowy i rozmieszać ciasto. Przełożyć do wypiekacza i ustawić odpowiedni program.
lub
Wyrobić dokładnie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory i przecier pomidorowy, wymieszać, przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i pozostawić do podrośnięcia na ok. 45 min. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 2 godziny do zrumienienia.
Upieczony chleb po postukaniu palcami lekko dudni :).





Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz