Strony

niedziela, 10 sierpnia 2014

Bób z serem kozim


Składniki:


2/3 kg bobu
ser kozi pleśniowy (ok. 130g)
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
2 pomidory
1 duży ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
sól
olej 

(składniki na 2-3 porcje)

Przygotowanie:


Bób opłukać i namoczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę. Po namoczeniu gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 do 8 minut (uwaga: łatwo rozgotować, więc najlepiej sprawdzać w trakcie gotowania). Po ugotowaniu, przelać zimną wodą na sicie, przestudzić i obrać z łupinek. 
Paprykę pokroić w paski, podsmażyć przez kilka minut na oleju, następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć kolejnych kilka minut, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodać ugotowany bób i pokrojony w kawałki ser kozi pleśniowy, dusić pod przykryciem od 3 do 5 minut. Na koniec posolić (ostrożnie z solą, ser jest dość słony).





Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz