Strony

środa, 11 czerwca 2014

Coś na kształt burrito


 


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
1 jajo
6 łyżek stołowych mąki uniwersalnej lub naleśnikowej Bezgluten
1 i 1/2 szkl. mleka
szczypta soli
(porcja na ok. 6 naleśników)

Farsz:
1 szkl. czerwonej fasoli
1 duża czerwona papryka
2 średnie pomidory
1 mały por (biała część)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
6 łyżek przecieru pomidorowego
sól
świeżo mielony pieprz kolorowy
ostra papryka
ziarna kolendry (zmielone lub rozdrobnione w moździerzu)
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciasto naleśnikowe: Jajo połączyć z mąką, solą  i częścią mleka, rozmieszać na gładką, gęstą masę. Następnie dodać resztę mleka i rozmieszać. W ten sposób można uniknąć grudek (niestety mąka bezglutenowa ma tendencję do "krupienia się" większą niż mąka standardowa). Usmażyć naleśniki.

Farsz: Fasolę namoczyć (najlepiej zostawić ją na noc) i ugotować w lekko osolonej wodzie (polecam korzystanie z szybkowara, ugotowanie czerwonej fasoli zajmuje ok. 20-25 minut :). Paprykę i pomidory pokroić w dużą kostkę, cebulę i czosnek w małą, a pora w plasterki. Warzywa podsmażyć przez kilka minut na oleju. Następnie dodać ugotowaną i odsączoną fasolę, przecier pomidorowy i przyprawy (ilości przypraw nie podaję, proszę próbować i doprawiać :) Całość dusić pod przykryciem prze ok. 15 min. 

Po przestudzeniu farszu nałożyć porcje na naleśniki i zwinąć jak krokiety. Przed podaniem podsmażyć z obu stron.





Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz