Strony

niedziela, 23 marca 2014

Ciasteczka czekoladowe



Składniki:

1 szkl. bezglutenowej mąki owsianej Provena
1/2 szkl. mielonych migdałów
1/2 szkl. mąki uniwersalnej Bezgluten
100g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 jajo
6 kostek gorzkiej czekolady Goplana (nie zawiera glutenu)
kilka kropel olejku waniliowego
1 łyżka kwaśniej śmietany

Przygotowanie:

Połączyć mąkę, mielone migdały, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtko jaja, kilka kropel olejku waniliowego i pokrojone w kawałki zimne masło. Rozmieszać składniki, rozetrzeć masło z mąką i zacząć zagniatać ciasto. Gdy ciasto zacznie się sklejać, rozkruszyć je drobno, wsypać 4 kostki gorzkiej czekolady startej wcześniej na tarce jarzynowej o grubych oczkach (pozostałe 2 kostki zostawić do posypania ciasteczek). Wymieszać rozkruszone ciasto z czekoladą, dodać łyżkę kwaśnej śmietany i zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm i wykroić ciasteczka. Posmarować je roztrzepanym białkiem jaja i posypać startą czekoladą. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz