Strony

sobota, 22 marca 2014

Chleb z czarnuszką




Składniki:

2 szkl. mąki chlebowej Bezgluten
1/2 szkl. mąki z amarantusa
1/2 szkl. mąki gryczanej
2 szkl. lekko ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant (+ew. 4  łyżki zakwasu z poprzedniego pieczenia)
1 łyżeczka ziaren czarnuszki

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę z solą, suchymi drożdżami i czarnuszką, dodać zakwas, wodę i rozmieszać ciasto. Przełożyć do wypiekacza i ustawić odpowiedni program.
lub
Wyrobić dokładnie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i pozostawić do podrośnięcia na ok. 45 min. Następnie posypać chleb ziarnami czarnuszki i piec w temperaturze 200°C przez ok. 2 godziny do zrumienienia.
Upieczony chleb po postukaniu palcami lekko dudni :).




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz