Strony

niedziela, 16 lutego 2014

Chleb z burakami

W trakcie pieczenia pachnie "obłędnie", smakuje jeszcze lepiej :)



Składniki:

2 szkl. mąki chlebowej Bezgluten
1 szkl. mąki gryczanej
2 szkl. lekko ciepłej wody
5 łyżek mielonego siemienia lnianego
1 czubata łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka drożdży (+ 4 łyżki zakwasu)
2 średnie buraki

Przygotowanie:

Wymieszać suche składniki, dodać wodę i rozmieszać ciasto. Buraki obrać, zetrzeć na drobnej jarzynowej tarce i odcisnąć sok. Dodać do ciasta i wymieszać, następnie przełożyć do wypiekacza i ustawić odpowiedni program.
lub
Wyrobić dokładnie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i pozostawić do podrośnięcia na ok. 45 min. Następnie posypać chleb startymi burakami (ok. łyżki) i piec w temperaturze 200°C przez ok. 2 godziny do zrumienienia.
Upieczony chleb po postukaniu palcami lekko dudni :).


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz